Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2173919
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.12.2008 23:30 - Подпишете протестното писмо против позорящия ни подвиг на българския ловджия-президент
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1989 Коментари: 2 Гласове:
0



 

 

imageТоку-що изпратих поместеното по-долу писмо до Г-н Георги Първанов, Президент на Република България, с копия до: Г-н Ислам Каримов, Президент на Република Узбекистан, Г-н Хосе Мануел Барозо, Президент на Европейската комисия, Г-н Ивайло Калфин, Министър на външните работи на Република България:

Уважаеми г-н Първанов,

С дълбоко чувство на срам разбрах, че Вие, съпровождан от узбекистанския министър-председател, г-н Шавкат Мирзоев, сте отстреляли див овен на Северцов в Нуратинския резерват в Узбекистан.

Нуратинският резерват е обявен за защитена територия за защита на дивия овен през 1975 година. Съгласно узбекското законодателство, ловът, както и другите човешки дейности, които биха могли да застрашат вида, са строго забранени на територията на резервата. По данни от различни източници, в света са останали едва между осемстотин и две хиляди диви овни на Северцов. Също така, дивият овен е включен и в Приложение II на Вашингтонската конвенция.

Аз протестирам срещу това, че президентът на Република България, която е част от демократичния Европейски съюз, си позволява да ловува изчезващо животно в нарушение както на международните, така и на местните норми. Това е не само незаконно, но и неморално.

Поради тези причини настоявам да върнете трофея на дивия овен на узбекистанския президент, г-н Каримов, и публично да се извините на българския и узбекския народ.

Също така, настоявам Република България да компенсира Нуратинския заповедник за Вашата постъпка, като окаже съдействие за опазване на дивата природа там чрез механизмите за международно подпомагане на Европейския съюз.


imageС уважение: * Собствено име: Ангел * Фамилно име: Грънчаров * Електронна поща: angeligdb[at]abv.bg * Страна: BG

Всеки от вас, читателите на блога, може да се подпише под същото писмо на този адрес, където е дадена възможност протестното писмо да бъде изпратено и до съответните институции (там са дадени имейлите им).

Позволявам си да призова всеки български гражданин, който има съвест - и по тази причина се срамува от отвратителната постъпка на нашия ловджия-президент! - да подкрепи с подписа и името си протестното писмо.

(Забележка: Изразите "уважаеми господин Президент" и "с уважение" в моя случай не обозначават съответната емоция, а са употребени най-формално (просто така е прието да се пише). Може да се приеме, че те все пак изразяват уважение към самата иституция, а не към лицето, което временно я олицетворява - и с поведението си постоянно накърнява нейното високо достойнство, т.е. постоянно я позори.)

ВАЖНА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ПО СЛУЧАЯ:

На 02.12.2008, в информационния сайт www.ferghana.ru се появи съобщение, че президентът Георги Първанов е отстрелял див овен на Северцов (Ovis ammon severtzovi) в Нуратинския резерват по време на официалното си посещение си в Узбекистан.

По-късно, български журналисти съобщиха, че още на 4 ноември (преди визитата в Узбекистан) е било известно, че президентът е имал намерение да съчетае посещението си в Узбекистан с лов на аргали.

Тази новина възмути българската общественост по следните причини:

1. Дивият овен на Северцов (“аргали на Северцов” или “кизилкумско аргали”), подвид аргали (Ovis ammon severtzovi), е застрашен от изчезване. В света са останали между неколкостотин и две хиляди аргали на Северцов. За българския президент би било по-подходящо да се занимава с опазването, а не с отстрела на тези животни.

image2. Още през 1975 година, Нуратинският резерват е специално обявен за опазване на дивия овен на Северцов. Резерватът е от първа категория по IUCN и ловът, както и други човешки дейности, които биха могли да застрашат вида, са строго забранени в него. Българският президент би трябвало да съобразява със законите, а не да ги нарушава.

3. Узбекистан е страна със сериозни нарушения на правата на човека. Българският президент би трябвало да се среща с узбекистански дисиденти и да защитава правата на човека в Узбекистан, а не да участва в ловни излети, организирани от узбекистанските сили за сигурност.

4. Трофеите на аргали струват много скъпо. Дивият овен на Северцов е най-малкият от аргалите. Законно могат да бъдат отстрелвани само няколко бройки годишно, като цената за всеки един от тях е индивидуална. За сравнение: цените на другите подвидове аргали започват от $20 000. Българският президент, който е също и патрон на инициативата “Българската Коледа”, не може да си позволи да изхарчи такава голяма сума държавни пари за своя лична прищявка!

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   писмо,   подвиг,


Гласувай:
0



1. анонимен - PNFirikAeHbf
24.05.2011 05:02
Fell out of bed feenlig down. This has brightened my day!
цитирай
2. анонимен - ApnXiciNEDmdxgO
24.05.2011 15:29
Fza1kt <a href="http://oezxhxdmrnlt.com/">oezxhxdmrnlt</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!