Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2192956
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.12.2008 07:26 - Една контратеза срещу несъстоятелна теза, изразена от политолога Д.Аврамов
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 417 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

imageПолитологът Д.Аврамов в своя блог, в публикация, наречена Най-добрият приятел на БСП!, е написал следното по повод на проекто-документ, с който ДСБ предлага създаване на “обединена проевропейска опозиция”:

След такъв политически ход на ДСБ Сергей Станишев трябва да им е благодарен - дълго и от сърце. Защото какво по-убедително доказателство, че опозицията няма концепция и принципи, ако се “гушнат” на общо основание вчерашните министри и депутати от тройната коалиция, екстремистите от “Атака” и партиите членове на ЕНП. И всичко това бъде наречено “проевропейска десница”. Такъв ход може да измисли или партия, която тотално не е в час с приоритетите си или наистина най-добрият приятел на БСП.

Ето едно разяснение: документът бил предложен за подписване на “Атака”, отцепилите се от тройната коалиция БНД, на БНС и на независимите народни представители. Той бил адресиран и до парламентарната група на СДС, каквато в 40-то Народно събрание не съществува.

Тази е позицията на уважавания политолог, който иначе е свързан с онова, което остана от СДС - а то комай останаха само трите знаменити буквички, плюс неколцина човека с претенции. Аз напълно разбирам чувствата на тия хора срещу Костов и ДСБ, те са лесно обясними. Политолог обаче не бива да се води в твърденията си от едни или други чувства. Гражданин като мен може, но политолог не бива. Но не за това ми е думата тук, а за нещо по-важно.

Първо, идеята за създаване на "обединена проевропейска опозиция" съвсем не е лоша идея. Защото принципният въпрос, който сега се решава, е тъкмо този: ще успеем ли да запазим проевропейската ориентация на страната, от която де факто се отказаха сегашните управляващи, теглещи ни към обятията на матушката Русия. В тази връзка да се обявява човек срещу самата идея за обединяване на всички ония политически сили и изобщо хора у нас, които са твърди привърженици на Европа, е една безспорно добра и необходима идея.

Тогава защо ли Д.Аврамов е толкова против самата идея и я тълкува като прекалено изгодна за БСП, а пък и определя - без никакви аргументи, впрочем, а залагайки на една саморазпадналата се демонична митология за Костов и ДСБ! - предложилите самата идея като "най-добри приятели на БСП"? Такова нещо - да се обединят всички политически сили, които са за европейски курс - можела да предложи само партия, която не била в час с приоритетите, твърди Аврамов.

imageАко трябва да се спори за приоритетите на страната в този момент разговорът може да стане дълъг. А и няма смисъл: някои неща са саморазбиращи се, за тях е глупаво да се спори. Европа за България безспорно е главен приеоритет. И всички, които са за Европа, а не за Русия или за Средна Азия, трябва да си взаимодействат, за да запазим България в Европейския съюз. Ерго, оня, който казва, че идеята проевропейските сили у нас да си взаимодействат не е приоритет, такъв върши прекрасна услуга на БСП, на просредноазиатските сили у нас. Е, дори и да не е пръв техен, на комунистите де, приятел, но им е доста добър приятел.

Политологът Аврамов, виждате, всъщност си вкара превъзходен автогол. А пък това дали "Атака" трябва да бъде канена, за което той, изглежда, най-много се възмущава, наричайки ги "екстремисти", е въпрос, по който, струва ми се, също не бива да се спори: "Атака", независимо дали харесва на мен, или на Аврамов, е политическа сила, която, трябва да признаем, търпи известна еволюция. Аз съм критикувал атакаджиите много, но не смятам, че не трябва да се даде на тези хора шанс да се определят като проевропейски. Не трябва да ги бутаме - имам предвид симпатизантите, не толкова лидерите на "Атака" - в така дружелюбно отворените ръце на Русия. Ако част от тях е проевропейска, това е добър критерий тези хора да бъдат приобщени към едно бъдещо проевропейско мнозинство, което колкото се може по-скоро да вземе и управлението на България в свои ръце.

Ето това, драги ми Аврамов, също е приоритет. И то много важен. Сам разбираш, че ако проевропейските сили не се обединят и ако не си даже взаимодействат, то това ще бъде предпоставка на неевропейските сили, обединени около БСП, да им се сервира в ръцете поне още един мандат. За такова нещо може да призовава само най-добър приятел на БСП. Кой е той нека всеки сам да си прави изводите.

Не е Костов обаче "най-добър приятел на БСП" - нека, Аврамов, да не разказваме приказки за деца. Костов твърдо преориентира страната към Европа. Ако има български политик и държавник, който на дело да е показал, че има най-дълбоко и ефективно стратегическо мислене, то това е Костов. Да му приписваме позиции, коренно несъвместими с неговия курс и с неговите ценности, е признак за ирационална злоба и завист, е признак на интелектуално и дори на морално безсилие.

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   теза,   несъстоятелна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!