Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: angeligdb
Категория: Политика
Прочетен: 2195257
Постинги: 2816
Коментари: 890
Гласове: 1120
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.11.2008 19:03 - Какво е Америка за света и кога ние, българите, ще станем като американците?
Автор: angeligdb Категория: Политика   
Прочетен: 1613 Коментари: 5 Гласове:
0



 

 

imageЕто че мина една безсънна нощ: спал съм два-три часа. С мен по-специално се сбъдна се това, което започна вчера своя коментар един приятел на блога. Който искам да приведа изцяло, тъй като човекът написа твърде верни думи за много важни неща:

Тази нощ явно няма да се спи, най-много ми допада, когато започнат да "викат" (обявават) - to call - резултатите в отделните щати. Прав си, че българските леви прекалено много залагат или поне се правят че залагат на Обама. Моите симпатии също по принцип са на страната на републиканците, следователно на Маккейн. Но от това не следва, че тяхната външна политика винаги е по-благоприятна, поне що се отнася до ЕС, Русия и Балканите.

Мисля, че българите трябва да са вечно благодарни на демократа Клинтън за интервенцията му в Югославия. Европейците се оказаха некадърни да решат този проблем сами. Без Америка кой знае какъв пожар щяха да разпалят Милошевич и подкрепящата го Москва на Балканите.

Интересно защо Клинтън интервенира в Югославия - заради нефтените залежи в Косово или в Босна? Нали американските "империалисти" уж все гледат своите икономически интереси? Да, ама не. Там нефт няма. Нито пък стратегическите интереси на САЩ налагат постоянно военно присъствие в Косово. (Макар че е хубаво, че го има. Москва, която смята Балканите за свой заден двор, газ пикае или, както казват в северозападна България, "лежи у свински ветър".) САЩ видяха пълната неспособност на европейците да се справят и накрая се намесиха с чисто хуманитарна война - нещо ново в историята. Вече явно има и такива войни, непродуктувани от завоевателни стремежи. Такав беше и акцията в Сомалия, където също няма природни богатства.

imageКенеди също беше демократ, но даде добър урок на Хрушчов и СССР по време на Кубинската криза. Хрушчов го смяташе за незряло момченце, ама не излезе така. Убийството на Кенеди може в крайна сметка да е свързано с Москва. Хрушчов може би не можа да му прости унижението.

Буш беше "десен", но интересите му хич на бяха насочени към Балканите, а повече към Мексико и Близкия Изток. Освен това си затваряше очите пред много аспекти от политиката на Путин. Маккейн познава Балканите много по-добре. За Обама не знаем особено много. Демократите по принцип държат много на човешките права и демокрацията по света, дори повече от републиканците. Така че е възможно евентуалният му избор никак да не е лош за ЕС и България.

Виждаме, че в Америка, първо, разликите между леви и десни са наистина малки и, второ, специално външната политика зависи много повече от личните качества на политиците, отколкото от тяхната формална партийна принадлежност.

Друг съществен аспект е неистовата злоба на посткомунистите в цяла посткомунистическа Европа към САЩ. Абсолютно невъзможно е да се чуе нещо похвално за Америка от посткомунист или да се види нещо добро за американската политика в електронните медии. Или да се прочете нещо положително за САЩ в лявата преса в Източна Европа. Това е изключително важен и многозначителен факт.

imageКомунистите знаят много добре, че Америка е истинският и главният стожер на омразните им свобода и демокрация по света. И също че Западна Европа сама не представлява опасност за тях. Биха дали всичко, за да изтрият Америка от лицето на земята и тя да спре да съществува. Тогава лесно биха се разправили с остатъчните гнезда на демокрация в Западна Европа и веднага биха прекратили и играта на демокрация на постсъветското пространство (ОНД) и Източна Европа. Но няма как, затова скърцат със зъби, иронизират Америка или злобно мълчат.

Този коментар е написан от един коментатор в моя блог. Публикувам го отделно, понеже го оценявам като много добър, умен, интелигентен, аргументиран. А друг един читател, разбирайки за моите симпатии към Маккейн, пише така:

Ако Обама спечели, господин Грънчаров, се надявам след време да ви убеди сам, че е бил правилният кандидат. Светът ще стане много по-добро място и именно нашите комуняги ще изгубят от неговата победа. Ще видите. Само дано спечели...

На което мога да отвърна така: Дай Боже да е така! Сигурно ще е така. Аз знам едно: че американците силно вярват в своята демокрация и също така силно са привързани към свободата. Видяхте ли как с часове стоят на опашки пред избирателните бюра за да дадат своя глас: толкова е вълнуващо, даже така покъртително е това!!! И понеже всички американци подкрепят демокрацията си, по тази причина демокрацията им е така жизнена и автентична.

imageКоето е предпоставка да намират решение на най-трудните проблеми и разумен изход от най-тежките проблеми. Затова моята мечта е колкото се може по-скоро българите да станат подобни на американците: по съзнание, ценности, по личностно и гражданско поведение. Смятам, че това е разковничето за да намерим твърда почва под краката си и да завървим уверено напред.

По тази причина те са образец за нас: ако станем поне малко подобни на американците, и ние ще въведем ред в страната си. В нашата малка България, която сме довели до такова положение тъкмо защото мнозинството от нас се е отказало от своя дълг да участва в демокрацията - и да допринася за просперитета на страната си. Дошло е време и ние най-после да проумеем думите на Джон Кенеди, с които и искам да завърша, а именно:

Недей да мислиш какво Америка може да ти даде, а се запитай ти какво можеш да дадеш на Америка!

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!


Тагове:   Америка,   Какво,


Гласувай:
0



1. feldmarschall - Белите американци са мазохисти...
07.11.2008 16:59
щом си избраха една полумаймуна да ги управлява. Един потомък на техен роб сега ще ги удря с камшика. Лошото е че Русия ще добие самочувствие след избирането на Обама, който определено беше мечтания президент за Русия! Това предполага и затягане на хватката около източна Европа, т.е. Русия ще се опита да възвърне позициите си отпреди 1991г. използвайки мекоста на демократите...
цитирай
2. анонимен - Грънчи - лауреат
13.11.2008 15:12
ДО СТЕЛА МИХАЙЛОВА:

Стела, в твоя блог ти предлагаш номинации за орден "Стара Планина".
Всички от изброените са напълно достойни, но има и още много кандидати, предложени от многобройни трудови колективи.

Забележи, някои от тези личности са номинирани многократно заради изключителните им заслуги към отечество, род и родина.

И така, списъкът засега е следният:

1. Дедо ти Панталей - за дългите години кърски труд, участието му във Втората световна война.

2. Дебелата лелка на баничките - за това, че помага за изхранването на народа.

3. Ученичката Василка Иванова от село Горно Уйно - за красивата й главица (красотата е дар Божи!) и за амбицията й да работи в Пайнер и да има дете от Коко Динев (раждаемостта трябва да се стимулира!).

4. Всички контрольори по линията на трамвай номер 5 - за любезността и разбирането.

5. Учителят по история Киро Киров - за дългогодишния му стаж в българското училище и неуспешните му методи на обучение. И още като компенсация за всичките му страдания от общуването с келешите.

6. Ти, Стела Михайлова - защото считаш, че го заслужаваш...а и за остроумието!!!

7. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото е наизустил всички трудове на Маркс, Енгелс и Ленин по време на обучението си във философския факултет на ленинградския университет имини Жданава.

8. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото, според думите му, е ученик на д-р Зигмунд Фройд.

9. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото на 10 ноември 1989 е съборил диктатора Живков, бидейки на кьорсофра в Партийния Дом.

10. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото след събарянето на Живков се е почерпил с червено вино, заедно с другите изтъкнати дисиденти Желю Желев, Стефан Гайтанджиев, Николай Василев, Красимир Каракачанов - вино червено като кръвта течаща от раните на тези борци за демокрация.

11. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото след идването на демокрацията е работил активно за построяванито на Комунизъм-Костовизъм с човешко лице.

12. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото, е известен сред народа като "Тролът на Костов".

13. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото ден и нощ пее дитирамби и слави своя Бог, Вожд и Учител - Преподобния Костов.

14. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото заклеймява и разобличава всеки враг на Командира и на Отечествения Фронт на ДеСеБе.

15. Философът-марксист Ангел Грънчаров от Пловдив - защото ученото си е учено, мама му стара!

Очакват се нови предложения!
цитирай
3. анонимен - cQwFljmX
24.05.2011 10:34
I thank you humbly for sharing your wiosdm JJWY
цитирай
4. анонимен - SjjvdTNfvT
24.05.2011 13:46
Haha. I woke up down today. YouВ’ve cerheed me up!
цитирай
5. анонимен - mdaTNpDZAdujtWrLOd
24.05.2011 15:22
U73qBu <a href="http://mdzpchkjctvy.com/">mdzpchkjctvy</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!