Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2019 12:29 - ОТНОВО ЗА ГЕНУЕЗКАТА PRIA И ЗА ПЪРВИЧНОТО,ВТОРИЧНОТО И МНОГОЗНАЧНОТО. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 4607 Коментари: 22 Гласове:
8

Последна промяна: 20.11.2019 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На Андрей Киряков,
Didanov
и Иван Симеонов

Безспорна истина е,че в спора се ражда истината и тук тавтологията не е случайна.След кратката и добронамерена дискусия с моите трима приятели в блога,се убедих още повече в правотата на изложеното в предишната ми статия "Еврика!..."заключение и стигнах до още по-дълбоки пластове,за чието съществуване не бях подозирала.Зеновезката думичка "pria" наистина се оказа паднал в праха скъпоценен камък.
По настояване на Андрей,веднага прочетох статията му "От Пирин до Пиренеите"( написана още през 2012 г. - съобщавам това без никаква ирония и без връзка с предишни апострофи),в която той извежда смисъла на думата "брия"от "бряг".Има ли основания - безспорно!
В коментарите си под моя предишен пост,didanov също с основание отбелязва,че  пеласгийската дума за "камък" би трябвало да звучи като българското "камък","камен" и т.н.,а рria,уж слово ,останало в генуезкия диалект от пеласгите,има съвсем друго звучене.Напълно съм съгласна!
Съгласявам се и с доводите на Иван Симеонов.
Но,приятели,нали знаете,че колкото по-древно е едно понятие,толкова повече то се разклонява и става все по-многозначно!
За почти омонимната прилика на названията на планините Пирин и Пиренеи,на двата полюса на Европа,съм се замисляла и аз още в детството си - вярвам,ще се съгласиш,Андрей,че тя направо крещи,толкова е очевидна.Споменала съм я в книгата "Връх България",заедно с ред тракийски топоними и техните близнаци в чужбина,без обаче да я изследвам.В цитираната си вече статия,Андрей привежда няколко възгледа за произхода и значението на тези имена - на древните историци - за Пирене,дъщеря на Бебрик, традиционния "славянски" - за Перун,бог на гръмотевицата и за понятията "удрям,бия,первам,пера" и на Иван Дуриданов.Ето какво пише Андрей:"Иван Дуриданов извежда топонима Перинтос ( а това явно предполага и обяснение на названията Пирин и Пиренеи- бел.м),който се среща на няколко места по егейското крайбрежие от и.е. perwn - to със значение планина,скала,камък.Свързва думата още с авестийското paurvata със значение "планина",хетското pieru - скала".

Забележете хетското понятие PIERU- то е напълно идентично с думата "камък" в италианския и френския език.

Да разгледаме приведеното от Дуриданов и Андрей Киряков "индоевропейско" понятие PERWN,защото то води до несметно съкровище от прозрения.Тази дума означава буквално ПЪРВИ и ни съобщава,че камъкът е първият елемент и първият материал,от който човекът се ползва в своята дейност!Авестийското PAURVATA означава същото!

Следователно КАМЪКЪТ в зорите на времената е носил две названия - КАМЕН и ПЪРВИ(ПЪРВИЧЕН,ПЪРВОЗДАН)!

В този контекст словото PRIA идва съвсем на мястото си.

Неговите еквиваленти трябва да се търсят в имената Пирин,Пиренеи,Пирея и дори "пирей"(неизтребимия плевел). ,все понятия,свързани с камъка.Техният корен е ПИР,което явно ще рече КАМЪК и ПРЪВ.

Да си спомним мита за Девкалион и Пира.Какво е правила Пира -мятала е зад гърба си камъни,които са се превръщали в жени.На арамейски "пире" значи жена.Но името на първата Пира,аз превеждам като ПЪРВА(ЖЕНА),а също и "каменна".

Така можем да разгадаем смисъла на финикийското име Пирам,на "гръцкото",а всъщност пеласгийско, име Пир,сина на Ахил.Името Приам на троянския владетел,както писах в предишната си статия,може да бъде обяснено като "каменен" .Но още по-удачна е дешифровката му "ПРЪВ",съзвучна с паралела - камък-пръв,първичен - като този прочит се подкрепя и от звуковата прилика с Пирам.

А ПЪРВИЯТ,разбира се,е и ВИСШ,ВИСОК.

Смисъл на името на бог Перун следователно е не само"този,който праща гръмотевици,удря и перка", а ПЪРВИЯТ,ГЛАВНИЯТ,ВЪРХОВНИЯТ БОГ!

Много показателно е названието на пристанищния град Пирея.То е като пратеник,който идва да потвърди,че в древността понятията "бряг",крайбрежие" и камък,всъщност са били синоними.

В коментарите си под предишната статия,след запознаването ми с тълкуванието на Андрей,на словото "брия" - като бряг,аз веднага логически допуснах,че "бряг,праг(А.К.),брига," и  генуезката дума pria са синоними и всички те произхождат от първичното понятие "камък".Смятам,че в този текст обосновавам с повече доказателства това мое твърдение.Понятията "височина,планина,издигане,градеж,град" също произлизат от понятието "камък" - "пръв".

С това отново потвърждавам убеждението си,че тракийската дума "брия" и генуезката "pria" са еднозначни!

Как се е променило във времето иберийското слово "брига" - бряг,крайбрежие,град - ни показват испанската дума plaia - плаж,бряг,крайбрежие - и особено португалската PRAIA,която означава същото,като,освен това,е ОЧЕВИДЕН ОМОНИМ НА ГЕНУЕЗКАТА "PRIA"!

В началото на текста си сравних pria със скъпоценен камък,с диамант,открит в праха.Но понеже случайности няма, нека се помъчим да открием и произхода на думата "прах".Тя също произлиза от pria- камък и от удрям,первам.Смисълът й е" разбит на частици камък ". В етимологията на plaia и praia се усеща сходен нюанс.
Но нима камъкът,първият елемент на Мирозданието,не остава безсмъртен,дори когато е разрушен?


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
ЗА "БУДИТЕЛИ" - ВХОД ЗАБРАНЕН!






Гласувай:
8



1. milady - :-)) прекраснаа, както винаги,поздрави!
19.11.2019 14:02
а, Петър,е също камък, нали..
Баща ми е Петър,затова ..
удоволствие, е да те слушам, милена..
благодаря, и пиши, пиши...@@@
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря,milady,
19.11.2019 14:14
Трогват ме добрите ти думи.
Всъщност Петър(Камен,камък) - името на твоя баща -също не е гръцко.
Сърдечни поздрави и хубава седмица!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
19.11.2019 14:49
Впрочем и Пиринеи, и Пиренеи са правилни Ние сме възприели френския вариант, другият е - испанскияг! Все пак Пиренеите обхващат значителна част и от Франция- Баския и Каталуния
Мисля си и за брега , Средиземноморският от Генуа на запад, в посока Ница, Монако. Ами той в огромната си част е скалист, планински, каменен Камен бряг, трудно достъпен Май ,че това название го има и при нас
Бряг и камък се застъпват...
Мисля си и за нещо друго За изследователска работа са необходими два компонента Знания и творчески нюх
Има хора, които много знаят, банка информация са ,но не могат да творят? Има го и обратния вариант- могат да творят ,но имат дефицит от знания...
При тебе и двата компонента са налице Без да те лаская, изпитвам радост, когато срещна такъв човек
Защото тогава знанието станва продуктивно- произвеждащо знание!
Ще ме извиниш,но винаги съм бил по- резервиран в това отношение- творческото, към жените Може да ме засипят със знания, но опре ли да прилагането им, гледат ме като омагьосани, какво правя!?
Но, ето , че ти опровергаваш това мое впечатление

Поздравления за творческата ти настройка!

Хубав ден!
цитирай
4. milenavarbanova9 - Огромно благодаря,
19.11.2019 15:21
Признателна съм ти от сърце за тия думи!
А за жените...аз съм срещала изключително интелигентни и талантливи жени в България.Жалко,че те принадлежат към поколението на родителите ни.Такава жена беше поетесата Станка Пенчева.Прозата й дори е на по-високо ниво от стиховете.Нейната автобиографична книга "Дървото на живота"дълги години стоеше до възглавницата ми,не преставах да я чета.Друга такава жена е френската писателка Маргьорит Юрсенар,"чудовищна"ерудиция и могъщ - "мъжки"! - талант!
Дистанциите са огромни,мога само да се възхищавам на тези богини,без и на миля да се докосвам до тях.Но на земята са творили велики жени!
Сега си имаме жълти парцали,кото натрапват унизителен,гнусен образ на жената - проститутка,певачка,кълчеща задника си стриптизьорка,използвачка и златотърсачка,съблазнителка на мутри!Светът и съзнанието ни са превърнати в клоака с фекални води!
Или пък дебела, нагла и проста"политиканка"която дирибеят потупва по бутовете!Отврат!
Така истинският образ на българката - вечната и святата - която като майката на Вазов,дважди е създала своите деца - веднъж ги е родила и после духовно възпитала, постоянно се отдалечава от нас.
Нямаш представа колко омърсена се чувствах от уличните клакьори на оня "исторически будител и от неговото словесно хулиганство!
Но някога,по някакъв начин - за да я има България и да го има човечеството, образът на жената трябва да засвети с някогашната си светлина.И този ден ще дойде!
Хубав ден и на теб!
цитирай
5. peperutka - иван, го е казал чудесноо, точноо такава те виждам и аз,Милена!! дерзай, и Семето,
19.11.2019 20:24
Но някога,по някакъв начин - за да я има България и да го има човечеството, образът на жената трябва да засвети с някогашната си светлина.И този ден ще дойде!

и Семето на Любов,Истина, възмездие, и Екстаз, ще покълнее
пак съм аз, Юлия
цитирай
6. milenavarbanova9 - Благодаря ти за живите, топли сл...
19.11.2019 21:39
Благодаря ти за живите,топли слова,Юлия!
Дай,Боже,този ден да е близо!
Сърдечен поздрав и хубава вечер!
цитирай
7. didanov - здравейте личи си че отдавна мислите за "камъка" :)
19.11.2019 22:07
което мога да добавя относно миналия постинг, е че "камъка на пилето" по-скоро ми звучи като брега или "залива на пилето"(неволно се сещам за "Залива на свинете"). Леон казва, че брегът е скалист и стръмен в този смисъл "и пиле не може да прехвръкне".
Ако обобщим думата камък явно е с общ ИЕ произход, съдържа съгласните п- или б- и р-., но и отразява в определена степен с места свързани с трако-пеласгийски местообитания.
Това с Пира и камъните е интересна асоциация но името идва от pyrrhós - пламенен, огнен с една дума Пламена :) Ако камък е означавало и пръв, то тогава Приам е бил по-скоро Първан отколкото Камен. Поздрави.
цитирай
8. milenavarbanova9 - Благодаря за коментара. Познавам ...
19.11.2019 22:18
Благодаря за коментара.
Познавам обяснението на "пир" с "огнен".Но тогава "жена" на арамейски трябва да е "огнена"?Не ми звучи убедително."Камъкът на пилето" - Pria Pula,е реално съществуващ,има го и днес.Хубава вечер!
цитирай
9. didanov - огън жена се казва нали? тогава под ...
19.11.2019 23:09
огън жена се казва нали? тогава под пиротехника може да се разбира женска техника :)
арамейският език какво общо има тук с нашата дискусия?
сега сериозно - Девкалионовият потоп съм го датирал някъде 18 век преди н.е. Интересното че Пира е първа братовчедка на Девкалион и племенница на Прометей - неделимо свързан с огъня.
Изобщо цялото семейство на Прометей - титаните- атланти дават началото на повечето митични царе и герои Балкано-антолийския регион - Аргос, Кадъм, Данай, Дардан, Ил, Трой, Кар, Елин, Ахей, Македон, Финей, Пафлагон, Одрис, Лид, Мизос, Пеон и др.
Priya or Pria (Sanskrit: प्रिया Priyā female, meaning "nice, beloved")is a common given name in India and a given name that is also used in Nepal, Bangladesh, Sri Lanka and Thailand.
цитирай
10. milenavarbanova9 - Радвам се,че имаме еднакви възгледи
19.11.2019 23:34
по отношение произхода на тракийските царе.
Арамейският език е много важен източник,защото е сходен с тракийския.Аз не смятам арамеите за "семити".Така че щом "жена" на арамейски е "пире",а Пира е създала жените от хвърлените камъни,това е важна индикация.Защо Пиренеите се наричат така?И те ли са огнени?Имате ли обяснение за това?
цитирай
11. didanov - знам, че Исус е говорил на арамейски
20.11.2019 00:27
и че евреите са рано отделил се клон на първите представители на бялата раса - арани или ариите (около 8 000 пр.н.е.), но това е друга тема.
Според митологията име планината Пирин или Пиреней чието име идва от погребаната там дъщеря на Бебрик - цар на бебриките.
Втора Пирене (на гръцки звучи Пирини) е майка на цар Кикон,цар епоним на киконите. Също така една от 50-те дъщери на Данай също се казвала Пирене или Пирини. Всички дъщери на Данай с изключение на три се омъжват за местни пеласгийски мъже герои.
Предполагам, че името на Пиренеите в Испания е пренесено по-късно с някои от пеласгийските заселвания.
цитирай
12. milenavarbanova9 - Да, това е така, но какво е значен...
20.11.2019 00:42
Да,това е така,но какво е значението на това име,според Вас?
цитирай
13. milenavarbanova9 - КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ:
20.11.2019 01:08
ТУК СТОЕШЕ МОЯТ ОТГОВОР НА ЕДНА МАХЛЕНСКА НЕСКОПОСАНА ПРОСТАЩИНА.
ИЗТРИХ ГО,ЗА ДА НЕ ЦАПАМ ПОВЕЧЕ БЛОГА СИ С ВЪПРОСНИЯ "БУДИТЕЛ" & КОМПАНИЯ.
ЯВНО ИНТРИЖКИТЕ В ДВОРА НА НЕГОВО СПАРОТОЧИЕ ПРОДЪЛЖАВАТ КАТО ОТГОВОР НА МОИТЕ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ НЕГО.
НО ПОРАДИ ЧУТОВНИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ДЕФИЦИТ НА ТАЙФАТА МУ, ВСИЧКО Е ПРЕВЪРНАТО В СКУДОУМНА ПАЛЯЧОВЩИНА.,КОЯТО ВСЕКИ МОЙ ЧИТАТЕЛ С НАДНУЛЕВА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, МОЖЕ СЪС СМЯХ ДА РАЗОБЛИЧИ.
СЯКАШ НЯКОЙ ОЩЕ ПО-БЕЗДАРЕН СЦЕНАРИСТ Е ПРЕНЕСЪЛ НЕЛЕПОТО ШОУ "КОМИЦИТЕ" В БЛОГА НА "БУДИЛНИКА".

ТОЗИ ТЪПУНГЕРСКИ МИЗАНСЦЕН БИ МИ СЕ СТРУВАЛ СЪВЪРШЕНО АБСУРДЕН,АКО НЕ ВИЖДАХ В НЕГО ПО-ДАЛЕЧ НА ЦЕЛ:
ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА ЗА НОВИ ПОСЕГАТЕЛСТВА НАД ПУБЛИКУВАНИТЕ ОТ МЕН СТАТИИ!
НО ПОМНЕТЕ - КРАКАТА НА ЛЪЖАТА СА КЪСИ ( И СА ОБУТИ В ШАРЕНИ ПАРАШУТКИ)!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Добро утро!
20.11.2019 08:01
Интересна тема във връзка с Пирин- Пиринеи- Пиренеи
Свързана е и професионално, затова не мога да я подмина
Има една категория добавки наречени антипирени- за негоримост, подтискащи горенето
Та, думата пир по - скоро е свързана с горенето ,не със самия пламък или огън!Някой ще каже, каква е разликата между огън и горене? Така е ,няма горене без огън Но все пак горенето е свързано с някакъв материал, подвластен на огъня, негов обект Може да е и невидим, скрит от него
Та в случая, бих се ориентирал към горящ, горяща!
Планините са покрити с гори Горските пожари са нещо ужасно и днес А тогава горите са били и по- масивни и непроходими
Да, думата е вероятно пренесена от келти и гети- готи Както и гайда в Галисия!
При вида на масивни, горски пожари в планината ,новодошлите спокойно биха я нарекли горяща! Горящата планина Това е според мен тълкуванието за Пирин- Пиринеи

Хубав ден!

Р.Р.- Някои правят разлика между келти и гали Всъщност гали е измислено название от римляните Така наричат жреците им и името е прехвърлено на френските келти Там римското влияние е много по- силно,довело до романизиране и се е получило това, че галите да са различни от келтите Не случайно се наричат и галоромани
цитирай
15. barin - Здравей, Милена. Аз също правя п...
20.11.2019 09:03
Здравей, Милена. Аз също правя паралел между някои имена и често на пръв поглед съм са учудвал как от различни краища има близки по звучене топоними. Името Петър го учим, че е гръцко, но изглежда не е. Нашият еквивалент Камен по-рядко се използва, може би поради това, че светецът е Петър. Забелязвал съм и други, като написаните от Диданов Пирин- Пиринеи или имената в Афганистан и Иран, старите наши земи, еднакви с българските, като Шипка и Мадара. Добре си се насочила към изследванията, за да се изясни истината.
Поздрави!
цитирай
16. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
20.11.2019 09:43
Благодаря ти за коментара и уточненията.За галите като жреческо съсловие на келтите,съм чела някои статии.В този смисъл става още по-интересна етимологията на имена на селища като Галата,Галатин,Галиче и пр. вБългария,както и на области като Галиция.Поздрави!
цитирай
17. milenavarbanova9 - Благодаря, barin, Сърдечен при...
20.11.2019 09:56
Благодаря,barin,
Сърдечен приятелски привет!
цитирай
18. syrmaepon - При етимологиите е важно да не се ...
20.11.2019 11:27
При етимологиите е важно да не се изпуска връзката с предмета и неговите качества. Ако "брия" е "камък", то мигло да има отношение към крепост - "каменна". Обаче не всички "перуни" трябва да са непременно свързани. Освен индоевропейските езици безспорно има изобилие от неиндоевропейски. Ако траките са северен, "хиперборейски" народ, не следвали да потърсим нещо и на север ?

"põrise(ma), porise(ma) [пыризе(ма), поризе(ма)] (эст.) - гудеть, дребезжать, ворчать, бурчать, роптать, брюзжать, грохотать, рокотать, тарахтеть, жужжать, стрекотать, урчать, гудеть (напр., kumalased põrisevad, porisevad - шмели гудят; vihmapiisad põrisevad katusel - капли дождя стучат по крыше; vanamehe norskamisest põrises terve maja - от храпа старика сотрясался весь дом; kaugemal põrises äike - вдали гремел ~ грохотал ~ рокотал гром ~ гроза); põrin, р.п. põrina [пырин, пырина] (эст.) - гудение, гул, дребезжание, грохот, гром, треск, дробь, рокот, хрип, громыхание, жужжание, стрекотание;
Ср. бог грома Перун."Kalju Patustaja

цитирай
19. syrmaepon - Още един вариант
20.11.2019 11:41
армянск. barjr «высокий», др.-инд. br̥hаnt — «высокий», авест. bǝrǝzant — то же, валлийск. bre «гора, холм»,
цитирай
20. milenavarbanova9 - към syrmaepon
20.11.2019 12:56
Ние също си имаме"баир",същата е думата и в португалския език.
"Bre" в лигурийския(тракийски) е баир.
Поздрави!
цитирай
21. didanov - Според един стар лексикон
20.11.2019 12:57
Пирене дъщеря на Бебрик, цар на галско кралство!!!Тоест в близост до планината. Според легендата Херакъл дошъл на гости, напил се и насилил дъщерята на Бебрик. След това тя избягала в гората от страх от баща си и докато се оплаквала на дърветата я разкъсали дивите животни. Херакъл вече трезвен намерил останките й дълбоко съжалил за стореното, погребал останалото от Пирене и зарекъл гората (планината) да носи нейното име. Аз лично мисля че става дума за препокриваме на два мита, защото едва ли Херакъл е ходил до Галия, по-скоро до Витиня където са траките бебрики.
Леон може би има право с горенето, защото друг автор разказва че когато жителите на Испания увеличили започнали да изгарят големи горски масиви така че планината заприличала на "изгорена". Поздрави.
цитирай
22. milenavarbanova9 - към didanov
20.11.2019 13:06
Благодаря за чудесно разказания мит и за уточненията.Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775019
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031